Deel 5
Het recept is gevonden, de ingrediënten zijn grotendeels bekend (51% haver, 32% gerst, 17% tarwe) dus het brouwen kan beginnen zou je zeggen…. Nope…..
De gistsoort en het hop ras is niet bekend, dus moet er eerst geëxperimenteerd worden met historische gist soorten.
Allereerst nog even vergaderen over het gewenste eindresultaat.
Er wordt een bier gebrouwen volgens een eeuwenoud recept. Als het lukt om dat recept precies zo te brouwen als toen, wordt het eindresultaat waarschijnlijk niet zo lekker, omdat ze toen het brouwproces nog niet zo onder controle hadden.
De brouwtechnieken tegenwoordig zijn vele malen beter.
Logisch dat we hierdoor besloten hebben om uit te gaan van het recept, maar de moderne brouw wijze te gebruiken.
De smaak is toch waar het uiteindelijk om gaat.
De eerste 4 proefbrouwsels (verschillende soorten gist) worden gebrouwen.
Einde deel 5
Erg leuk artikel en ik vond het een lekker biertje.
Ik ga het zelf ook proberen te maken. Denk dat de verhoudingen anders zijn? 34%, 21%, 45%?
Ik ben ook erg benieuwd naar het traditionele recept, dus ga proberen dick en dunne bier te maken.
Keep you posted…